注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Equinox's Blog.

My Naughty Corner

 
 
 

日志

 
 

測試一下呢台破舊電腦  

2008-01-05 17:56:21|  分类: Com Power |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
       E+屋企雜物房度保存咗一台破舊嘅電腦,糸叔叔以前送俾我拆來研究嘅,所以連個殼都冇。呢台電腦CPU糸賽揚3主頻1.0GHz,同我E+嘅酷睿2雙核簡直冇得比(廢話……)。最近貪得意又拿佢出來睇下。
Ps.手機效果勁差,大家將就D睇……

連接前
Ps.泡沫板嘅作用糸防漏電~~
再Ps.太廢喇,唔單止南橋冇散熱板,居然連集成咗顯示模塊嘅北橋都冇散熱板……
(For 電腦盲,南橋糸圖中左下角嘅晶片,北橋則糸主板最中間嘅晶片,有人仲將佢當成CPU……

接好HD同火牛

接VGA+P/S 2

接上電源,螺絲批短路一下Power腳就可以開機喇~~
Ps.我戴嘅糸防靜電手套,如果冬天亂摸帶電嘅晶片糸好容易燒壞佢咖。不過,我戴手套其實糸為咗保暖……

加電測試正常,除咗CMOS報錯以外……(懷疑糸因為電池冇電)

正常進入Windows 98

仲可以睇圖片…… =   =|||

Intel Celeron 1.0GHz特寫

最後附加,E+嘅電腦(Intel Core 2 Duo E6300 1.87GHz)

        雖然佢糸台已經淘汰嘅電腦,但糸都可以做好多事,比如上網、睇圖、聽歌……
        最後結論:賽3確實不如酷2……(廢話…………
  评论这张
 
阅读(114)| 评论(2)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017